Utflykter Las Vegas

Du behöver aldrig känna dig rastlös under ett besök i Las Vegas. Vill du se hela spektaklet från ovan rekommenderas en helikoptertur över The Strip. Priset ligger runt 90 dollar per person och då inleds äventyret med ett glas champagne. I priset ingår oftast transport till och från hotellet.

Vanliga platser som lockar turister är Grand Canyon och Hooverdammen. Lake Mead, USA:s största konstgjorda sjö, lockar också mycket turister. Här kan du åka vattenskidor, jetski och fiska.

Det finns massor att göra under din vistelse i Las Vegas. Du kan gå på cirkus, titta på vita tigrar, gå på magiska shower eller besöka nöjesparker.

Utsiktstornet Stratosphere är en annan känd plats som är värt ett besök. Från toppen, 350 meter upp, ser du alla hotell och kasinon på hela Strippen. Om det inte är tillräckligt finns möjlighet att hoppa bungy jump från tornet, eller åka berg-och-dalbana. Om du tycker att åkattraktionerna i Sverige är mesiga, så har du kommit rätt. Vad sägs om att åka med i Big Shot, X-Stream och Insanity – attraktioner som är precis lika galna som namnen antyder. En av dom låter tåget hänga utanför det 350-meter höga tornets ena kant…

stratosphere Las Vegas

Vill du fortsätta på det galna temat är forsränning i Coloradofloden en udda utflykt. Dit tar du dig med buss eller helikopter från The Strip.

Grand Canyon

Grand Canyon

Grand Canyon är ett ökenlandskap i nordvästra Arizona med en av världens mest kända nationalparker. Sedan 1979 finns den med i UNESCO:s lista över världsarv och nationalparken finns upptagen på flera listor över världens sju underverk.

Landskapet har kommit till genom att Coloradofloden har grävt sig ned i berggrunden under flera miljoner års tid och bildat en djup dalgång. Dalgången, som är världens största, är cirka 445 kilometer lång och 1,5 kilometer djup.

Grand Canyon innehåller mängder av olika bergarter och har därför kommit att kallas för världens största och första historiebok. Det övre lagret består av kalksten som är 250 miljoner år gammal. I klipporna kan man hitta mängder av fossiler.

Hur dalgången kom till är omstritt och man har inte kunnat specificera någon exakt ålder. Men den äldsta bergartsformen är troligen två miljarder år.

De första spåren av människor i området är 10 500 år gamla. På 1500-talet sökte man efter guld, utan resultat, och det har gjorts flera geologiska studier i här.  1893 fick Grand Canyon status som skogsreservat. Först 1919 blev det en nationalpark.

Det går dagligen utflykter från Las Vegas till Grand Canyon med buss, flyg och helikopter. Det kostar mellan 100 och 300 dollar.

En busstur tar cirka 16 timmar, men det är flera stopp efter vägen och maten ingår i vissa resor. Turen utgår oftast från hotellet. Ett annat tips är att hyra bil och se den fantastiskt vackra solnedgången över Grand Canyon. Runt fem miljoner besökare kommer hit varje år.

Valley of Fire

valley of fire

Valley of Fire är Nevadas äldsta statspark, invigd 1935, och ligger i Mojaveöknen cirka 8 mil nordöst om Las Vegas. Den har fått sitt namn på grund av den röda sandsten som har formats i området sedan dinosaurie-åldern. När solens strålar når formationerna, som i flera fall är mer än 150 miljoner år gamla, ser det ut som de står i brand.

Seven Sisters och Elephant rock är kända klippformationer som du kan se på ett besök i Valley of fire.

I området pågår ofta tv- och filminspelningar på grund av den unika terrängen som finns här. För turisterna finns skyltar med regler som man måste hålla sig till under besöket. Inget får tas bort från området och det är viktigt att visa hänsyn till djurlivet. Sköldpaddan, till exempel, är en djurart som skyddas i området.

Hoover dam

hover dam hoverdammen

Hooverdammen är världens högsta damm, cirka 220 meter hög, över Coloradofloden. Den ligger fem mil sydöst om Las Vegas. Det går dagligen turer till dammen från de flesta stora hotellen. Räkna med att det kostar runt 40 dollar.

Dammen byggdes för att hålla ett jämnt flöde i Coloradofloden, mellan torka och översvämning samt att förse sydvästra USA med elektricitet.

Den ligger precis vid gränsen mellan Nevada och Arizona. Dammen, som tog fem år att bygga, stod klar 1936 och är en viktig symbol för sydvästra USA. Turismen som den lockar årligen är heller inte oviktig för områdets försörjning.

Förutom att säkra vattentillgången, utgör dammen ett skydd mot översvämningar när snön smälter i Klippiga bergen.

USA:s förre president Herbert Hoover, spelade en stor roll i byggandet av dammen och har därför fått ge namn åt den.

Trafiken över dammen är fortfarande begränsad, och det byggs just nu en bro intill dammen som man måste åka över för att korsa Lake Mead, USA:s största konstgjorda sjö, som kom till i samband med att Hooverdammen byggdes.